Home

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een vrij jonge massagetechniek die mensen met vocht (= oedeem) en andere weefselproblemen kan helpen. Manuele lymfedrainage is een zachte vorm van massage op die plaatsen waar de lymfeknopen zitten. Lymfeknopen zijn de “hulppompen” in het lichaam die helpen om het vocht af te voeren naar de blaas.

De massage stimuleert het lymfesysteem die pompwerking te verbeteren en waardoor opgehoopt vocht (weer) afgevoerd kan worden.

Toepassingen bij huidproblemen, bij vergiftigingsverschijnselen, na het trekken van een kies om zwelling te verminderen, bij vocht in de benen of bij vochtophoping in een arm. Als de lymfeklieren na een borstamputatie verwijderd zijn, maar ook bij een ander trauma waardoor een zwelling ontstaat.

De behandeling begint altijd in de hals om de weg voor het lymfe vrij te maken (1) in de hals oksel en lies worden de lymfeklieren gestimuleerd tot afgifte van afvalstoffen in de bloedbaan.

Afhankelijk waarvoor manuele lymfedrai-nage bestemd is de behandeling van 1 tot 3-4 keer per week. Bij borstamputatie waardoor vocht in de arm blijft is 1 maal per week voldoende, bij trauma 3-4 keer per week


Het lymfevatenstelsel met de lymfeknopen:
1/ hals 2/ borstbuis
3/ einde borstbuis = verzamelplaats lymfe
4/ darm 5/ bekken organen
6/ lies


Stichting Register beroepsbeoefenaren van de complementaire en alternatieve geneeswijzen Vereniging van Spatadertherapeuten Nederlands Genootschap voor Sportmassage Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG)

© 2021 BodyCircle.nl - Realisatie: Sybit - Software op Maat