Home

Sportmassage

Sportmassage valt onder de klassieke massage. Het ontspant, geeft een betere doorbloeding en kan blessures voorkomen. Als je spieren te lang en/of te zwaar belast worden krijg je spierpijn, na het sporten, fysieke arbeid of door te lang in één houding te werken, het werken achter de computer. De spierpijn wordt veroorzaakt doordat de afvalstoffen niet snel worden afgevoerd. Door de massage worden de afvalstoffen sneller afgevoerd, worden strakke stijve spieren soepeler en wordt de flexibiliteit vergroot.

De massage wordt altijd afgestemd op de individuele wensen en/of klachten c.q. problemen van de klant.

Een regelmatige massage is een goede methode om stress en eventueel hoofdpijn te verlichten of om te voorkomen. Door stress verhoogt de spierspanning waardoor je klachten langzaam opbouwt. Door regelmatig een massage te ondergaan. ontspant je lichaam en voorkom je klachten.

Sportmassage voor “de gezonde sportbeoefenaar”, wordt gegeven om het lichaam in een goede conditie te brengen, te verbeteren en/of eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen. Het doel is om de sporter zijn/haar sport zo goed mogelijk te laten beoefenen. De taak van een sportmasseur is vooral het voorkomen van blessures. Een van de meest belangrijke factoren die de massage beïnvloedt is het tijdstip van de massage ten opzichte van de sportprestatie.

Zo onderscheidt men:

  • Preactiviteitsmassage: voor de komende sportinspanning, per spiergroep wordt 3 tot 5 minuten in hoog tempo gemasseerd. Het doel is zo hoog moge-lijke doorbloeding te krijgen, deze massage vervangt niet de warming up.
  • Interactiviteitsmassage: tussen de prestaties door, in b.v. in de rust.
  • Postactiviteitsmassage: na de sportprestatie en de koeling down om de ophoping van melkzuur c.q. afvalstoffen sneller af te voeren, om spierpijn te voorkomen of sneller weggewerkt.
  • Passivitietsmassage: toegepast als sporter tijdelijk niet kan sporten, met als doel conditieverlies zoveel mogelijk tegen te gaan.

Gunstige effecten ten gevolge massage : een kortere hersteltijd, verdieping van de ademhaling, slaapbevordering en verbetering van de mentale stemming.

Last van sportblessures? Lees dan het onderdeel over blessurepreventie


Stichting Register beroepsbeoefenaren van de complementaire en alternatieve geneeswijzen Vereniging van Spatadertherapeuten Nederlands Genootschap voor Sportmassage Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG)

© 2021 BodyCircle.nl - Realisatie: Sybit - Software op Maat